Δράττοντας της ευκαιρίας καλωσορίσματος των πρωτοετών σπουδαστών του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πελοποννήσου, Δημ. Βελισσαρίου που βρέθηκε την Τετάρτη (11.11.2015) στη Σπάρτη, επιχείρησε να καθησυχάσει την ανησυχία των φοιτητών, αλλά και των φορέων της Λακωνίας, για υποβάθμισή του.
Οι σπουδαστές προχώρησαν στο τέλος του προηγούμενου μήνα σε κινητοποιήσεις, μετά την απόφαση της διοίκησης, να μειώσει τα εργαστήρια και στις τρεις κατευθύνσεις (Μηχανικών Λογισμικού, Μηχανικών Δικτύων, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών), σε ποσοστό άνω του 70%, υποβαθμίζοντας έτσι το πτυχίο όσων αποφοιτούν από τη Σπάρτη (Διαβάστε εδώ).
Ο Δημήτριος Βελισσαρίου, συνοδευόμενος από τον Α’ Αναπληρωτή Προέδρου Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού, Ιωάννη Δημόπουλο και τον Διευθυντή της Σχολής Ευστράτιο Γεωργόπουλο, μιλώντας στους σπουδαστές τους διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να κλείσει το τμήμα, ούτε υπάρχει θέμα υποβάθμισής του, όπως άλλωστε διαβεβαίωσε και τον Δήμαρχο Σπάρτης Βαγγέλη Βαλιώτη, με τον οποίο συναντήθηκε αμέσως μετά.
Ο κ. Βελισσαρίου εξήγησε ότι λόγω έλλειψης κονδυλίων από το υπουργείο Παιδείας, και αυτό αφορά όλη την τριτοβάθμια εκπαίδευση, έχουν να γίνουν προσλήψεις από το 2009, ενώ είναι προβληματικές και οι προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού, με αποτέλεσμα, λόγω και του ότι το τμήμα της Σπάρτης είναι απομακρυσμένο από την Καλαμάτα, να λειτουργεί μόνο με 3 τακτικούς καθηγητές.
Όσον αφορά στο θέμα της υποβάθμισης ο κ. Βελισσαρίου είπε ότι «όσα εργαστήρια έχουν τον εξοπλισμό να κάνουν εργαστηριακές ασκήσεις, γίνονται τα πάντα. Απλώς μετονομάστηκαν μερικά εργαστήρια που γίνονταν μαθήματα με εικονικό τρόπο από εργαστηριακές ασκήσεις, σε ασκήσεις πράξης», και προσέθεσε ότι η παρακολούθηση των ασκήσεων πράξης παραμένει υποχρεωτική, με το πρόγραμμα σπουδών να αναθεωρείται εκ του νόμου και να αναπροσαρμόζεται συνεχώς.
Οι σπουδαστές του τμήματος επέμεναν ότι η περικοπή των εργαστηρίων θα αποδυναμώσει την κατάρτισή τους, η οποία θα χάσει σε πρακτικό επίπεδο και δεν παρέλειψαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους στις ελλείψεις που παρατηρούνται σε διδακτικό προσωπικό, μιας και υπάρχουν μόλις 3 μόνιμοι καθηγητές και χρειάζονται άλλοι … 10 όπως σημειώθηκε. Τέλος, ο καθηγητής Παν. Φιλιππόπουλος αναφέρθηκε και θέμα του εξοπλισμού, ο οποίος έχει τεθεί σε αχρηστία, αναφέροντας ότι αποκτήθηκε μέσω ΕΣΠΑ, αλλά οι πάγκοι και τα καθίσματα δεν επιτρέπουν την εγκατάστασή του.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΙ σε δηλώσεις του στη Σπάρτη ανέφερε τα εξής:
«Το πρόβλημα με το παράρτημα του ΤΕΙ Σπάρτης είναι ότι ουδέποτε στελεχώθηκε με τους καθηγητές που έπρεπε να είχε στελεχωθεί. Δηλαδή ιδρύθηκε πριν από κάμποσα χρόνια και εξακολουθεί να λειτουργεί με 3 τακτικούς καθηγητές, οπότε οι ανάγκες καλύπτονται βασικά με ωρομίσθιους. Είναι μια δαπάνη που συνεχώς μειώνεται σε όλα τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα και δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα. Παρ’ όλα αυτά όμως, το νέο πρόγραμμα σπουδών το οποίο έγινε επειδή ιδρύθηκε ως σχολή εδώ πλέον το παράρτημα κι έχει 3 κατευθύνσεις, προσαρμόστηκε σε αυτές τις κατευθύνσεις. Ουσιαστικά δεν καταργήθηκαν εργαστήρια που γίνονταν σε συγκεκριμένους εργαστηριακούς χώρους. Δεν καταργήθηκαν, απλώς άλλαξαν ονομασία. Δηλαδή εργαστηριακές ασκήσεις που γίνονταν ουσιαστικά στον πίνακα, αυτές οι εργαστηριακές ασκήσεις ονομάζονται παντού ασκήσεις πράξης κι έχουν ορισμένες προϋποθέσεις. Δεν μειώθηκαν ως εργαστήρια. Όσα εργαστήρια έχουν τις υποδομές που είναι απαραίτητες για εργαστηριακές ασκήσεις, δεν έπαψαν να λειτουργούν. Δηλαδή γίνονται κανονικά όλα τα εργαστήρια που έχουν τις υποδομές για να γίνονται εργαστηριακές ασκήσεις.
Όσα εργαστήρια γίνονταν εικονικά, ας το πούμε έτσι, με παρουσιάσεις στον πίνακα, μετονομάστηκαν σε ασκήσεις πράξης. Αυτό έχει γίνει και σε άλλα ΤΕΙ και προσαρμόζονται τα προγράμματα συνέχεια. Αυτό δε σημαίνει πως είναι μια μόνιμη κατάσταση. Τα προγράμματα σπουδών αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες. Τα προγράμματα σπουδών γίνονται με βάση τις ανάγκες που μπορεί να εξυπηρετήσουν και τις δυνατότητες που έχουμε για να το εξυπηρετήσουμε.
Σας ανέφερα ότι το σοβαρό πρόβλημα είναι η υποστελέχωση και το γεγονός ότι είναι συνεχώς μειούμενη η δαπάνη για τους επιστημονικούς συνεργάτες. Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει δυνατότητα, και αυτό αφορά όλα τα ιδρύματα, δεν αφορά μόνο εμάς. Εμάς μας πλήττει το γεγονός ότι είναι ένα παράρτημα απομακρυσμένο, με 3 μόνο καθηγητές και αυτή τη στιγμή έχει σταματήσει ο διορισμός καθηγητών από το 2009 σε όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Δεν το κάναμε όμως γι αυτό. Θα το πω διαφορετικά: Όσα εργαστήρια έχουν τον εξοπλισμό να κάνουν εργαστηριακές ασκήσεις, γίνονται τα πάντα. Απλώς μετονομάστηκαν μερικά εργαστήρια πού γίνονταν μαθήματα με εικονικό τρόπο από εργαστηριακές ασκήσεις, σε ασκήσεις πράξης.
Και κάτι ακόμα: Υπήρχαν στο παλιό πρόγραμμα σπουδών ορισμένα μαθήματα τα οποία ουδέποτε είχαν εργαστηριακές ασκήσεις, με την έννοια της εργαστηριακής άσκησης. Π.χ. μαθηματικά, φυσική. Αυτά δεν έχουν κάποια εργαστηριακή άσκηση, είχαν όμως παραμείνει να λέγονται εργαστήρια. Αυτά έγιναν όπου χρειάζονταν, ασκήσεις πράξης.
Το θέμα της υποχρεωτικής παρουσίας στις ασκήσεις πράξεις είναι ένα θέμα που εξαρτάται από τον καθηγητή που τις κάνει. Δεν αλλάζει σε τίποτα δηλαδή, εφόσον είναι υποχρεωτική παρακολούθηση. Υπήρξε ίσως μια παρανόηση για το αν είναι υποχρεωτική ή όχι η παρακολούθηση των ασκήσεων πράξης, το οποίο θυθμίζεταιαπό τον καθηγητή. Αυτό είναι λεπτομέρειες όμως τις οποίες γνωρίζει η ακαδημαϊκή κοινότητα, όχι όμως και η ευρύτερη κοινωνία. Αυτό και άλλα αιτήματα θα συζητήσουμε με τα παιδιά».
Φωτό (από αριστερά): Ο Διευθυντής της Σχολής Ευστρ. Γεωργόπουλος, ο Πρόεδρος του ΤΕΙ, Δ. Βελισσαρίου, ο Α’ Αναπληρωτής Προέδρου Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού, Ιωάννης Δημόπουλος και ο Πρόεδρος του Τμήματος, Γρ. Καραγιώργος