Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου ξεκίνησε χθες Παρασκευή (20.1.2017), στο αμφιθέατρο του Εργατικού κέντρου “Θεόδωρος Αγγελόπουλος”, της Καλαμάτας, το οποίο θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 30 του μήνα.
Μέρος του θα φιλοξενηθεί σε Αμαλιάδα, Γύθειο, Σπάρτη και Άργος. Περιλαμβάνει ένα πανόραμα ελληνικών και ξένων κινηματογραφικών παραγωγών της τελευταίας 2ετίας. Όλες οι προβολές, οι παράλληλες εκδηλώσεις και τα σεμινάρια είναι ελεύθερα για το κοινό. Το μεγάλο αφιέρωμα του φεστιβάλ φέτος είναι «ανθρώπινα δικαιώματα και προσφυγικό», ενώ πάνω από 30 Έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες είναι καλεσμένοι του Φεστιβάλ.
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα γίνουν οι ακόλουθες δράσεις:
- ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ (για το ευρύ κοινό)
- Τhe wound that needs to be healed – an exploration of the spanish-moroccan border around ceuta. Vincent Förster, Γερμανία 22/1, παρουσία του σκηνοθέτη
- Lucas Jedrzejak 80’, Μ. Βρεταννία 28/1, παρουσία του σκηνοθέτη
- Mazin Sherabayani, Μ. Βρεταννία 29/1
- Humanity is Migrating . Enea Gega, Τουρκία 22/1 & 24/1, παρουσία του σκηνοθέτη
- This is Exile: Diaries of Child Refugees. Mani Y. Benchelah, Λίβανος –Ελβετία 29/1
- Libera Espressione. Μanuele Mandolesi, Ιταλία 24/1
- Women for Justice – A story about the power of solidarity. Sybille Fazer & Daniel Burkholz 53’, Γερμανία 21/1, παρουσία των σκηνοθετών
- Με τη ματιά του Ιανού: Πρόσφυγες στο δρόμο προς την Ευρώπη- Δημήτρης Παπαγεωργίου, 90’ Ελλάδα 29/1.
- ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
- Ketermaya. Lucas Jedrzejak, Μ. Βρεταννία 27/1 παρουσία του σκηνοθέτη
- Dyab. Mazin Sherabayani, Μ. Βρεταννία 23/1
- Humanity is Migrating . Enea Gega, Τουρκία 24/1 παρουσία του σκηνοθέτη
- This is Exile: Diaries of Child Refugees. Mani Y. Benchelah, Λίβανος –Ελβετία 23/1
α. Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ Ketermaya, όπου θα παρευρίσκεται ο σκηνοθέτης, θα γίνει σύνδεση μέσω skype με τον προσφυγικό καταυλισμό στον Λίβανο (όπου και διαδραματίζεται το ντοκιμαντέρ) προκειμένου οι εδώ μαθητές να συνομιλήσουν με τα παιδιά πρόσφυγες που ζουν εκεί.
β. Μετά την προβολή της ταινίας This is Exile: Diaries of Child Refugees συζήτηση με τον σκηνοθέτη Απόστολο Καρακάση, καθηγητή της Σχολής Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου
γ. Μετά την προβολή της ταινίας Humanity is Migrating θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Enea Gega
- ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ Θέμα: Ανθρώπινα δικαιώματα- παιδιά πρόσφυγες- αλληλεγγύη.
Συμμετέχουν οι Tony Kahouche-διευθυντής φωτογραφίας και Al Tafech- ιδρυτής του προσφυγικού καταυλισμού Ketermaya από τον Λίβανο, Lucas Jedrzejak-σκηνοθέτης από την Μ.Βρετανία, Γιάννης Διράκης- δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου και Δημήτρης Χριστόπουλος- Πρόεδρος της διεθνούς επιτροπής για τα δικαιώματα του Ανθρώπου. Κάθε παιδί έχει δικαιώματα, δεν έχει σημασία ποιοι είναι ή που ζουν. Δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην προστασία και στην επιβίωση. Σχεδόν κάθε κυβέρνηση στον κόσμο έχει υποσχεθεί να προστατεύει, να σέβεται και να εκπληρώνει τα δικαιώματα αυτά, αλλά κάθε μέρα αυτά παραβιάζονται. Καθώς χιλιάδες παιδιά πρόσφυγες συνεχίζουν να φεύγουν από την Συρία και άλλες χώρες δικαιώματα όπως πρόσβαση στην βασική εκπαίδευση φαντάζουν πολυτέλεια. Κάτω από αυτό το πρίσμα θα εξελιχθεί η συζήτηση επικεντρώνοντας στα παιδιά πρόσφυγες που έχουν χάσει τα βασικά δικαιώματά τους και πως κινήσεις αλληλεγγύης συντελούν θετικά ή αρνητικά
«Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Διά Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, στην σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ).»
- ΈΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ με τίτλο «Έχω ένα όνειρο…» «I have a dream…».
Πορτραίτα παιδιών προσφύγων που μέσα από τις μαρτυρίες τους, γραμμένες σε λεζάντες, δηλώνουν το όνειρό τους. Σε συνεργασία με την φωτογραφική ομάδα Καλαμάτας.
ΙΝΔΙΑ-ΜΑΧΑΤΜΑ ΓΚΑΝΤΙ- ΓΙΟΓΚΑ
Σε συνεργασία με την ΕΛΙΝΕΠΑ (Ελληνο-ινδική εταιρεία πολιτισμού και ανάπτυξης) και την ομάδα Kriya Yoga – διαλογισμού SRF Καλαμάτας
30 Ιανουαρίου. Επέτειος της δολοφονίας του Μαχάτμα Γκάντι πολιτικού, στοχαστή , διαλογιστή, και υπερασπιστή της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Λίγα λόγια για τον Γκάντι
Ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι (2 Οκτωβρίου 1869) Ινδός πολιτικός, στοχαστής, και επαναστάτης ακτιβιστής. Υπήρξε η κεντρική μορφή του εθνικού κινήματος για την ινδική ανεξαρτησία και εμπνευστής της μεθόδου παθητικής αντίστασης χωρίς τη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών. Η διδασκαλία του επηρέασε το διεθνές κίνημα για την ειρήνη και μαζί με τον ασκητικό βίο του συνέτειναν στο να καταστεί παγκόσμιο σύμβολο και ορόσημο της φιλοσοφικής και κοινωνικοπολιτικής διανόησης του 20ού αιώνα. Έγινε ευρύτερα γνωστός με την προσωνυμία Μαχάτμα, που στα σανσκριτικά σημαίνει Μεγάλη Ψυχή.Ο Μαχάτμα Γκάντι δολοφονήθηκε στο Νέο Δελχί στις 30 Ιανουαρίου 1948 από έναν εθνικιστή Ινδό ονόματι Γκόντσε.
Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν 4 ντοκιμαντέρ
- Finding Happiness του Ted Nicolaou 97’
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει μια άλλη, χαρμόσυνη ζωή που μοιάζει μακρινό όνειρο για τους περισσότερους ανθρώπους. Μια ζωή γεμάτη ειρήνη, αρμονία, συμπόνια και αγάπη. Έτσι όπως την ζουν εκατοντάδες άνθρωποι που κατοικούν στις φωτεινές κοινότητες Ananda στην βόρεια California, στην Ιταλία και στην Ινδία.
- The Story of Gitanjali – Reba Som 30’
Ένα ντοκιμαντέρ για τον νομπελίστα ποιητή Ραβιντρανάθ Ταγκόρ. Γεννήθηκε στην Ινδία το 1861. Εμφανίστηκε ποιητής της Βεγγάλης 14 ετών και Νομπελίστας το 1913. Η συλλογή του Gitanjali – Song Offerings, μεταφράστηκε σε όλες τις Ευρωπαϊκές γλώσσες και άφησε το αποτύπωμά της σε όλη την δύση, αποτελώντας πνευματικό στήριγμα σε ένα ευρύτατο φάσμα ανθρώπων όλων των κοινωνικών στρωμάτων στην διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.
Ένα ντοκιμαντέρ της Dr. Reba Som, ακαδημαϊκού, ιστορικού, συγγραφέα, κλασσικής τραγουδίστριας και διευθύντριας του Ινδικού Συμβουλίου Πολιτισμού, κέντρο «Rabindranath Tagore» στην Καλκούτα.
- Mahatma A great soul of the 20th century 48’ του Vitalbhai K. Jhaveri
Βιογραφικό ντοκιμαντέρ για τον Μαχάτμα Γκάντι με πλούσιο αρχειακό υλικό. Ένα ντοκιμαντέρ που καταγράφει τη ζωή του Mohandas Karamchand Γκάντι και την κοινωνική, πολιτική και πνευματική επιρροή του στη χώρα κατά τη διάρκεια της προ και μετά ανεξαρτησίας εποχής.
- «Ο Ξένος στον Ξένο. Δημήτριος Γαλανός, Μπενάρες» του Γιάννη Τριτσιμπίδα 50’
Ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή ενός αξιόλογου Έλληνα λογίου του 18ου αιώνα που αγάπησε βαθιά την Ινδία, μελέτησε τον ινδουισμό και έζησε τη ζωή του στον ιερότερο ινδουιστικό τόπο, το Μπενάρες πάνω στο Γάγγη, με οδηγό ένα σημερινό Έλληνα μελετητή εγκατεστημένο στον ίδιο τόπο. Ο Δημήτριος Γαλανός (1760-1833) είναι ο επιφανέστερος κι ίσως ο μοναδικός Έλληνας που συνέδεσε τ’ όνομά του με τις Ινδίες στα νεότερα χρόνια και ο πρώτος Έλληνας μελετητής της ινδικής γραμματείας
Το αφιέρωμα θα κλείσει με συναυλία κλασσικής ινδικής μουσικής. Σιτάρ Νεκτάριος Μητριτσάκης.
Βραβευμένες ταινίες του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ “Visions du reel” στην Ελβετία
Δευτέρα 30 Ιανουαρίου – ώρα 15.00 | Αμφιθέατρο «Θ. Αγγελόπουλος»
Sit and Watch, Matthew Barton, Francisco Forbes,United Kingdom, 2016, 37’
Σαν μια οπτικοακουστική τοιχογραφία της σύγχρονης πόλης – σε αυτή την περίπτωση, το Λονδίνο – το ντοκιμαντέρ υιοθετεί τη μορφή του ζάπινγκ γύρω από διάφορες εμβληματικές περιπτώσεις: κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις, μια ξενάγηση με σκάφος, μία καταγραφή από βίντεο επιτήρησης σ’ ένα λεωφορείο, ένα ζευγάρι που παρουσιάζει την σεξουαλική του ευθυμία στο διαδίκτυο, μια θρησκευτική συνάντηση και μια λέσχη πυγμαχίας. Μια ταινία που αντανακλά, μέσα από λεπτές πινελιές και με μεγάλη επιδεξιότητα, μια κοινωνία του θεάματος που, επιλέγει τη φυγή, μέσω της πολιτικής και των μέσων ενημέρωσης.
Samir in the Dust, Mohamed Ouzine, France, Algeria, Qatar, 2015, 61’
Σε μια ορεινή και άγονη περιοχή, ο Σαμίρ ζει από το λαθρεμπόριο πετρελαίου. Μεταφέρει το εμπόρευμα στην πλάτη ενός μουλαριού από το χωριό του στην Αλγερία μέχρι τα μαροκινά σύνορα. Ο Σαμίρ αποκαλύπτει σταδιακά τις φιλοδοξίες του και την επιθυμία του για μια διαφορετική ζωή μπροστά στην κάμερα του σκηνοθέτη αλλά και θείου του, Μοχάμεντ Ouzine. Ο Ouzine που ζει στη Γαλλία, έχει έρθει πίσω σε αυτά τα μέρη για να βρει απαντήσεις, και να κατανοήσει από που προέρχεται. Η γοητεία των τοπίων αντικρούεται από την ακατανοησία του Σαμίρ, ο οποίος βλέπει σε αυτά μόνο άμμο και βράχια.
I’m Not from Here, Maite Alberdi, Giedré Žickyté, Chile, Lithuania, Denmark, 2016, 26’
Σε ένα γηροκομείο του οποίου η καθημερινή ζωή είναι μονότονη, η νευρική Josebe, 88 ετών, κατοικεί στις μνήμες της παιδικής της ηλικίας. Κοιτάζει πίσω με νοσταλγία πολλές στιγμές, από τους αργούς χορούς στην αγαπημένη της πόλη Errenteria (κοντά στο Σαν Σεμπαστιάν) μέχρι και τον γάμο της με τον εθνικιστή σύζυγό της. Μερικές φορές εκφράζεται στην γλώσσα των Βάσκων και με κάποια αμηχανία συνειδητοποιεί , ότι οι συνομιλητές της δεν την καταλαβαίνουν . Τώρα ζει στη Χιλή και προσπαθεί να αντισταθεί, με υπερηφάνεια, στην κατάρρευση του σώματος και μιας μνήμης που σιγά σιγά χάνεται. Η ταινία σκιαγραφεί το πορτραίτο μιας ισπανικής γενιάς που μετανάστευσε στη Χιλή και τείνει να εξαφανιστεί.