Ενημερωτικές ημερίδες και διαλέξεις για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο κατά το 2021-2022 πραγματοποιήθηκαν πραγματοποιήθηκαν από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος.
Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν 330 ενημερωτικές ημερίδες και διαλέξεις από τις οποίες οι 169 δια ζώσης και οι υπόλοιπες 161 εξ αποστάσεως. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και δύο διαδοχικές εκδηλώσεις στο 21ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας (13/05/2022).
Οι διαλέξεις υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο ειδικότερων – καινοτόμων δράσεων που αναπτύσσει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο.
Τις συγκεκριμένες διαλέξεις παρακολούθησαν περίπου 30.000 μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, σπουδαστές, επαγγελματίες και όσοι επιθυμούσαν να ενημερωθούν για τους κανόνες ασφαλούς πλοήγησης, τους κινδύνους και τις απειλές του διαδικτύου, αλλά και τις σύγχρονες μορφές του κυβερνοεγκλήματος και την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα.
Οι διαλέξεις πραγματοποιήθηκαν από εξειδικευμένα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδας.
Οι θεματολογίες διαφοροποιήθηκαν ανάλογα με το κοινό και αφορούσαν:
- την οργάνωση και την αποστολή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος,
- τα αδικήματα και τους τρόπους που αυτά διαπράττονται μέσω διαδικτύου,
- τις κυβερνοεπιθέσεις ενάντια σε πληροφοριακά συστήματα και την υποκλοπή δεδομένων,
- τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα μέτρα προστασίας και τις πρακτικές αντιμετώπισης των διαδικτυακών απειλών,
- το φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού (Cyberbullying) και οι ενδεδειγμένες ενέργειες πρόληψης και αντιμετώπισης των επισφαλών συμπεριφορών που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες,
- την παρουσίαση της ενημερωτικής καμπάνιας SAY NO που αναπτύχθηκε και παρουσιάσθηκε στη Χώρα μας σε συνεργασία με τη EUROPOL, ενάντια στον σεξουαλικό εκβιασμό και εξαναγκασμό ανηλίκων και ενηλίκων, μέσω του διαδικτύου,
- τα διαδικτυακά παιχνίδια και τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε αυτά,
- τις δυνατότητες επικοινωνίας, αναφοράς, υποβολής καταγγελίας σε περιπτώσεις διαπίστωσης ποινικών αδικημάτων που διαπράχθηκαν μέσω διαδικτύου ή με τη χρήση αυτού.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
- Τηλεφωνικά: 11188
- Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
- Μέσω twitter: @CyberAlertGR
- Μέσω του gov.gr στην ενότητα Πολίτης και Καθημερινότητα / Καταγγελίες / Καταγγελίες για εγκλήματα κυβερνοχώρου
- Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD