ΣΤΟ 3ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Με κεντρικό θέμα το προσφυγικό ζήτημα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανοίγει σήμερα Παρασκευή (20.1.2017), τις πύλες του, το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, το οποίο θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 30/1, με επίκεντρο την Καλαμάτα. Το Φεστιβάλ, θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος», του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καλαμάτας (Αριστομένους 95), παρουσία και πολλών σημαντικών ξένων σκηνοθετών.
Μέρος του Φεστιβάλ φιλοξενείται σε Αμαλιάδα, Γύθειο, Σπάρτη και Άργος. Περιλαμβάνει ένα πανόραμα ελληνικών και ξένων κινηματογραφικών παραγωγών της τελευταίας διετίας. Όλες οι προβολές, οι παράλληλες εκδηλώσεις και τα σεμινάρια είναι ελεύθερα για το κοινό.
Κεντρικό θέμα φέτος είναι το προσφυγικό ζήτημα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως ανέφερε η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Τζίνα Πετροπούλου. Τόνισε δε ότι από τις 75 ταινίες (25 ελληνικές και 50 ξένες) του Φεστιβάλ, οι 41 θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ πάνω από 30 Έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες είναι καλεσμένοι του.
Ειδικό αφιέρωμα, επίσης, με θέμα «Ινδία- Γιόγκα και η Φιλοσοφία της», πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ΕΛΙΝΕΠΑ (Ελληνο-Ινδική Εταιρεία Πολιτισμού και Ανάπτυξης) με ομιλητή τον καθηγητή Πανεπιστημίου, Δημήτρη Βασιλειάδη.
Η πρώτη ταινία που θα προβληθεί είναι του Μεσσήνιου Ιωάννη Γρηγορόπουλου και έχει τίτλο: «Viktor Ullmann: Βιογραφία μίας ηχογράφησης». Μ’ αυτήν θα ξεκινήσει το Φεστιβάλ αύριο Παρασκευή στις 20.00, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία πιάνου με τη διαπρεπή Ισπανίδα πιανίστα Maria Garzon σε 5 σονάτες του Ullmann, σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.
Το Φεστιβάλ υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από το ΕΚΤ και από εθνικούς πόρους.
Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, τον Δήμο Καλαμάτας (Κοινωφελή του Επιχείρηση «Φάρις» και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας), τον Δήμο Αργους, την Κινηματογραφική Λέσχη Γυθείου και το Μουσείο Ελιάς & Ελληνικού Λαδιού της Σπάρτης.
Ιδιαίτερη σημασία έχει και φέτος η εκπαιδευτική ζώνη (για το μαθητικό κοινό υπάρχει ειδική εκπαιδευτική ζώνη κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ καθημερινά, 09:00-13:00). Συμμετέχουν στο πρόγραμμα και σκηνοθέτες, οι οποίοι βρίσκονται στις προβολές της εκπαιδευτικής ζώνης προκειμένου να συνομιλήσουν με τους μαθητές.
Για πρώτη φορά φέτος δίνονται και δύο βραβεία κοινού (1.000 ευρώ) για το καλύτερο ελληνικό και διεθνές ντοκιμαντέρ.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 3 θεματικές:
- Ανθρώπινα δικαιώματα
- Αρχαιολογία, πολιτιστική κληρονομιά
- Οικολογία
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν και σεμινάρια στο αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος», του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καλαμάτας (Αριστομένους 95) και στο “Καλλιτεχνικό Στέκι”. Δείτε εδώ το πρόγραμμα.
Ειδική εκδήλωση προγραμματίζεται για τα σχολεία την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017, οπότε γίνεται σύνδεση μέσω skype με κάποιον προσφυγικό καταυλισμό του Λιβάνου προκειμένου να συνομιλήσουν οι μαθητές με παιδιά πρόσφυγες της Συρίας. Τον συντονισμό έχει ο Lucas Jedrzejak από τη Μεγάλη Βρετανία, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Ketermaya και επίσημος καλεσμένος του Φεστιβάλ.
Στόχος του Φεστιβάλ είναι μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος να περιοδεύσει σε σχολεία της Μεσσηνίας, Αργολίδας και Λακωνίας τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, μια δραστηριότητα που ξεκίνησε πέρσι πιλοτικά με μεγάλη επιτυχία, σε περιοχές όπως ο Αριστομένης, η Βαλύρα, η Πύλος, η Χώρα, η Κορώνη και η Μεσσήνη.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στηρίζεται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
Διοργάνωση:
- Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας
- peloponnisosdocfestival.com
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Τζίνα Πετροπούλου
Συνεργαζόμενοι φορείς:
- Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
- “Αγών” Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας
- Νεανικό Πλάνο (Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους)
- Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ “Visions du reel” Νyon της Ελβετίας.
- Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας
- Καλλιτεχνικό Στέκι – Καλαμάτα